Sabtu, 8 Januari 2011 Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) berfaedah ke??



Semua orang dah tahu apa itu PLKN dan kenapa nak buat entri tentang ni pula??

Baru - baru ini ketika saya sedang melayari Facebook, saya cukup tertarik dengan status salah seorang daripada rakan Facebook saya, yang merupakan bekas perserta PLKN seperti saya. Pada dinding profile nya tertulis " rugi la kpada sesiapa yg x mgikuti @ xnk pg ke PLKN..". Hal ini telah menyebabkan seorang daripada rakan Facebook nya yang tidak berpeluang merasai PLKN meninggalkan komen pada status tersebut dengan mempersoalkan " apa yang untungnya? keluar dari PLKN terus dapat kerja gaji berjuta ke?".(dengan nada sindiran, dia ni mcm tak faham apa tu PLKN). Akibat daripada itu, mereka telah bergaduh dan sebanyak 15 komen dihasilkan oleh mereka berdua sahaja semata - mata isu PLKN ini. Di sini saya ingin berkongsi dengan anda semua, apakah tujuan sebenar PLKN.


TUJUAN PLKN

1. Menanam semangat patriotik dan jati diri yang utuh dalam kalangan generasi muda supaya menjadi insan yang lebih produktif.

2. Mengisi masa lapang para pelajar lepasan SPM yang kebanyakkannya tidak
dimanfaatkan secara bijaksana dan lebih cenderung untuk bekerja selepas peperiksaan umum. Keadaan ini bertambah buruk apabila remaja terjebak dalam masalah social seperti melepak, lumba haram, penyalahgunaan dadah dan seks rambang.

3. Memupuk perpaduan dan kerjasama berpasukan dalam kalangan remaja. Hal ini bertujuan untuk melatih mereka supaya mementingkan perpaduan kerana perpaduan itulah tunggak kejayaan sesebuah negara.

4. Disiplin diri dapat juga dibentuk melalui program ini. Program ini menyediakan pelbagai aktiviti yang berbentuk ketahanan fizikal serta keupayaan mental peserta. Melalui program ini, peserta turut dilatih untuk menepati masa dan menjadikan disiplin sebagai amalan dalam kehidupan seharian.

p/s : PLKN bukan agensi pekerjaan yang menjanjikan peluang pekerjaan, kalau nak pekerjaan yang bagus belajar ke peringkat yang tinggi. Sebab tu universiti dan institut kemahiran diwujudkan. Nak mohon IPT pon kena juga pakai slip SPM, tak salah kan sementara tunggu result SPM & tawaran IPT kita join PLKN dulu daripada buat perkara tak senonoh.  PLKN banyak faedah cuma terpulang kat peserta terbabit nak praktikan...peace!

Digg it StumbleUpon del.icio.us

12 comments:

.::: Princess MOMOY :::. berkata... [Reply to comment]

nak sangat join tapi dah lepas
takde peluang

Sebab Mengapa HARIMAU MALAYA Tidak Boleh Ditukar Kepada HARIMAU MALAYSIA !!

PERSONAL BUDGET PLANNER Terbaik Pilihan Momoy

NuSaNa NoSa 91 berkata... [Reply to comment]

suke sbb xkena join.. tehehehee~ ^_^
mungkin ada faedah, mungkin x.. bergantung pd individu tu sndiri la.. klu dia nk berubah, di situ ada faedah.. klu blek je dr kem tuh, dia wat perangai lama, sama je la.. plkn tu xdtgkn kesan kt dia.. kn3?? ^_^

odah + one = odahone berkata... [Reply to comment]

Pemuda-pemudi
Lepaklepak
Kenal-kenal
Ngumpat-ngumpat

YUL berkata... [Reply to comment]

aku tak terpilih, tp macam nak g je. huhu

Miecyber berkata... [Reply to comment]

Bagus PLKN nie...

Jepun Vs Melayu

Ultraman s.3.v.3.n berkata... [Reply to comment]

Princess MOMOY: kalau bru lepas spm & sementara tggu result bole la join plkn ni kan. dh keja & study kt IPT, camne nk join? hehe.

Keen: btul tu keen..mmg berfaedah program mcm ni, terpulang kpd individu yg nk pratikkan.

OdahOne: ngumpat ape tu ek? haaa.. :P

YUL: ish..pnh tgk x askar yg bru di rekrut?sanggup ke berambut mcm tu?hehe.

Miecyber: utk tujuan perpaduan mmg bgus program ni sbb semua kaum join.

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ berkata... [Reply to comment]

kakD pun rasa mcm best ja PLKN ni ye...tu la kan zaman2 kakD belum ada lg...huhuhuhu...

fyna berkata... [Reply to comment]

macam best je PLKN nih..tp dapat panggilan..

Ultraman s.3.v.3.n berkata... [Reply to comment]

kakD: ye la kak. hehe. :P

fyna: pangilan...misteri ke? hehe. :D

Azah Skaliskala berkata... [Reply to comment]
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
AzAH berkata... [Reply to comment]

tak tahu la zaman skarang. zaman saya plkn sangat best. it change my life forever :)

Ultraman s.3.v.3.n berkata... [Reply to comment]

AzAH : yesh..betul tu. sy pun. :)

Labels

account (1) AirAsia (1) AK5218 (1) Alex Ferguson (1) anti virus (2) antivirus (1) autoblogwalking (1) basah (1) bersara (1) Bill Gates (1) billionaire (1) biodata ronaldo (1) BitDefender SafeGo (1) bola sepak (1) Brazil (1) broadband (1) Bundesliga (1) cantik (1) cara mengatasi (1) Carlo Anchelotti (1) celcom (1) champions league (1) Cheat Engine (1) Chelsea (2) Coca - cola (1) culik (1) David Bechkam (1) delete (1) dera (1) dunia (1) earn money online (1) English Premier League (2) EPL (5) facebook (4) fakta (2) gadis (1) gempa bumi (1) Glazer (1) google chrome (1) GP point (1) Guiness World Records (1) Gulliver's Travel's (1) hack (3) Handphone (1) Harry Redknapp (1) heart beat (1) highlight (1) ibu tiri (1) iklan (1) Jack Black (1) jantina (1) Jepun (1) Jose Morinho (1) jurney (1) kajian (1) kanak - kanak (1) kanser (1) kapal terbang (1) kecil (1) kelab terkaya. English Premier League (1) kering (1) kimia (1) komedi (1) komputer (2) Kuching (2) La Liga (1) laju (3) laptop (1) lelaki (1) line (1) lucu (1) mabuk (1) mala (1) Manchester United (3) matematik (1) mengira (1) metro (1) Microsoft (1) money (1) mozilla firefox (1) muda (1) new year 2011 (1) notepad (1) Nur Dania Qistina (1) onbux (1) orang kaya (1) Pepsi (1) PES2011 (1) PLKN (1) Program Latihan Khidmat Negara (1) ramalan (1) Real Madrid (1) Roman Abramovich (1) Ronaldo (1) Safee Sali (1) sarawak (1) sedu (1) senyum (1) Serie A (1) Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani (1) shoutbox (1) statik (1) tahun baru (1) terbabas (1) tidur (1) tips (7) Tottenham Hotspur (1) transfer (1) transfer window (1) transfer windows (1) tsunami (1) tutorial (6) wanita (1)
 
Copyright 2010 S.E.7.E.N H.O.L.I.C
Carbon 12 Blogger template by Blogger Bits. Supported by Bloggermint