Sabtu, 24 Disember 2011 TIPS - TIPS TEMUDUGA INSTEP PETRONAS



Pada 16 Disember 2011 saya telah mendapat tawaran temuduga daripada INSTEP untuk kursus Program Teknologi Petroleum (PTP-1). Maklumat temuduga tersebut adalah seperti berikut.

Tarikh: 18 Disember 2011
Masa: 8 Pagi
Pusat Temuduga: Pullman Kuching
Tempat: No. 1A, Jalan Mathies, 93100, Kuching, Sarawak

Ok sebelum tu nak intro dulu apa itu INSTEP. INSTEP ni ialah Institut Teknologi Petroleum Petronas yang terletak di Bukit Rakit, Kuala Terengganu.

Sesi temuduga ada 2.
1. Ujian bertulis 
- Untuk ujian ni kita akan diuji dengan 100 soalan dalam masa 45 minit. 
- Jangan risau sebab soalan dalam bentuk objektif.
- Soalan merangkumi Grammar English, Math, IQ test, Logik Engineering dan Pattern Recognization. 
- Kalkulator tidak dibenarkan
- Nak pass ujian ni korang kena baca sekali soalan dan terus jawab. Takleh nak fikir lama2 dan semak jawapan sebab memang korang takkan sempat. Memang kena cepat pick-up la. Pengalaman saya, saya tidak sempat menjawab 10 soalan terakhir kerana masa sudah tamat. So terpaksa la guna skill " Random Pick". hehe.

2. Interview
- Kebanyakkan temuduga diorang interviewer cuma 2 orang je. Ntah macam mana time saya temuduga interviewer ada 3 orang. 
- Interviewer tersebut terdiri daripada seorang Jurutera Petronas, Jurutera MLNG Bintulu dan sorang dari INSTEP. Maybe staff atau pengajar.
-Masa interview saya diminta memperkenalkan diri dulu (ceritakan tentang diri anda) dalam masa lebih kurang 5 minit dalam english.
- Lepas tu diorang tanya soalan ni pula. Apa yang anda tahu tentang Petronas?
- Apa itu LNG?
- Tahu INSTEP dari mana? Kenapa masuk INSTEP? Kenapa korang layak masuk?
- Masa saya ditemuduga saya diminta untuk  menjelaskan Projek Final Year saya dengan menggunakan whiteboard. Maksudnya kena lukis la dan explain.

Faedah join INSTEP
-6 bulan belajar di INSTEP dan 6 bulan lagi on job training untuk kursus PTP-1.
- Elaun diberi
- Penginapan, pengangkutan dan makan semua ditanggung oleh Petronas.
-Peluang kerja dengan Petronas memang tinggi
-Peluang kerja dengan company oil & gas lain pun cerah.

Bond?
- 2 tahun kerja dengan Petronas sekiranya di offer.
- Korang akan terlepas dari bond sekiranya tidak menerima apa-apa tawaran dari Petronas dalam masa 6 bulan selepas tamat di INSTEP.
Digg it StumbleUpon del.icio.us

130 comments:

curioustoknow berkata... [Reply to comment]

When is the interview result come out??

S.3.V.3.N berkata... [Reply to comment]

@curioustoknow

after CNY.

curioustoknow berkata... [Reply to comment]

owww.. okay2.. inform2 la mun ada nok kenak ya.. sak sama2 tauk samada kita dpt ka x... thanks bro...

Alex mathew berkata... [Reply to comment]

So bro kau kenak sik? Aku kenak proses, jus wait result mdecal check up

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Apa itu bond????

Cik BalQis berkata... [Reply to comment]

oke. sangat menggerunkan ! btw sy dpt g educamp petronas . n nak tnye skit ,spnjg tmdga tu mmg in english ke @ mase nak kenalkan diri tu je in english .

hassan berkata... [Reply to comment]

makan sedap tak? elaun brp dia bagi sebulan?
lepas kursus ni kalo kerja dgn petronas brp gaji boleh dpt??

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Instep t blaja pe je? Konfom keje ngn pwtronas ke? Jawatan n gaji cmne? Elaun bape sbuln. Hope de ug reply.. Tanks

kamal berkata... [Reply to comment]

aku dah dpt temuduga kt kl bro..

azlan berkata... [Reply to comment]

@kamal agak2 bape gaji bile dpt kerja dgn petronas dlm bidang tu?

kamal berkata... [Reply to comment]

azlan - dengar kate 2k n keatas mesti dpt la,tapi aku pun x tau,x tau ditir2x mende nie,nk tanye kwn2x yg tau,andai kate la interview berjaya n diterima,mmg kene blaja kt t'ganu ke ape ea?..

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

saya baru dpt panggilan temuduga pada 21 mei ini, background saya civil engineering.. saya taktau pun pasal mesin2 n kimia2 ni.. rasa2 saya boleh dapat ke program ni? elaun dia termasuk elaun kapal terbang ke? elaun berapa sebulan?

zharif berkata... [Reply to comment]

aku pon dapat temuduga kt KL nt ni..harap2 dapat jawab interview ngn ujian bertulis..kne prepare dari sekarang..

t4uf1q berkata... [Reply to comment]

bond 2 kalau x salah, company 2 akn support korang smbung pengajian, bkn pjj rasanya. company pause korng pny keja, g study full time.

pokkU berkata... [Reply to comment]

dpt temuduga kat batu rakit 18 nie..
btw,..
takut kot..
cuak giler...
hehe
fully english right..?

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Bond tu kira ikatan la. petronas dh sponser training so sebagai balasan kita kena kerja dgn dia 2 tahun. tu la bond.

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Cik BalQis - yup mmg interview dia english. time introduction jer. lepas tu nk request ckp bm pun ok. dia just nk tgk language kita je.

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

hassan - makan? boleh la. xde la mcm 5 star. haha. gaji?xtau sgt pasal gaji ni sbb skrg fikir nk kerja je.

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

kamal - yup. mmg training kt terenganu dulu. 6 bln jer. pasal gaji tu sy xtau. tp yg pasti bidang oil n gas ni mmg gaji lumayan. :)

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

yang background civil kemungkinan diorang bg trade Process.

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

pokkU - tak la full english. time introduction je. lepas tu boleh ckp bm. sbb diorang nk tgk language je. btw GUD LUCK la kt sapa2 yg interview 18 mei ni ye.

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

1 lg info. kalau yg dr BORNEO, tiket kapal terbang instep yg bayar pergi dan balik. pakai MAS beb! sekian. :)

zekv berkata... [Reply to comment]

kalo kte dh siap2 nk full english leh ker??sbb nk prepare dalam english ja senang,, tp kompom ke leh request bm lps introduction??

pokkU berkata... [Reply to comment]

owh..
so mkne nye...
just pkai BI time intro...
n then kita boleh request utk tkr languange dlm bahasa.
ok2...thank for the info..

zharifsibo berkata... [Reply to comment]

boley cakap bm??sukenyeeee...

zharifsibo berkata... [Reply to comment]

boley cakap bm??sukenyeeee...

Firdaus berkata... [Reply to comment]

Exam tu dier tnye apa je?susah x soalan dier?

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Utk makluman sekalian.. Pabila anda terpilihasuk instep.. Mknan bole trima la.. Elaun sbln cma rm250.. Anda akan msuk kelas slma 6 bln & training slma 6 bln.. Masa training tu elaun sbln rm900.. Abis latihan blum tentu anda akan d trima masuk klau prestasi akedemi anda xda mencapai tahap yg memuaskan krn industri oil & gas memerlukan org yg btul2 layak sj.. Krn industri ni sgt merbahaya.. Anda bakal bekerja d tmpt yg mudah meletup.. Gaji mmg lumayan.. Basic gaji rm1200 - 1700 shj.. Tp... Campur OT+elaun boleh la dpt dlm lingkungan rm3000- 4000 sbln..

pokkU berkata... [Reply to comment]

ok....thankz for the info...

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Fomat instep: coursework 60%, final exam 40%: final exam 60soalan objective.

Kena pass kedua2nya.. Coursework 30%,final exam 20%.
Salah satu xda lepas.. Paper direct fail. Cth: coursework 50%, final exam 19% dikira failed jgn begitu jg seblknya.

3 paper keatas fail, dibuang trus.. Part yg paling teruk jika anda tersingkir anda akan dikenakan hukuman iaitu denda rm52k yg telah anda bt perjanjian semasa anda ingin blajar d instep.

Tp jgn khuatir, klau anda rajin berusaha sudah tentu anda boleh berjaya.

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

sy daripda biotechnolgy background..cmne ye?
sy interview 19 mei ni..

Kdja berkata... [Reply to comment]

ade x pmpuan yg dpt internship ni ?

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Aku dpt temuduga kt JB, 22mei ini.. harap2 dapat la.... From melaka.

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

klu ada penyakit cam kencing manis boleh masuk ke program instep nie

g berkata... [Reply to comment]

@Tanpa Nama
aku pun dapat 22mei kt jb... kat hotel ape erk???? lupe la.. kol instep xangkat..

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

kat jb pon ade ke?bkn semenanjung smua buat kat kl ke?smlm aku pi,smua dr kelantan,tganu pahang,johor ada..

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Utk makluman sekalian.. Pabila anda terpilihasuk instep.. Mknan bole trima la.. Elaun sbln cma rm250.. Anda akan msuk kelas slma 6 bln & training slma 6 bln.. Masa training tu elaun sbln rm900.. Abis latihan blum tentu anda akan d trima masuk klau prestasi akedemi anda xda mencapai tahap yg memuaskan krn industri oil & gas memerlukan org yg btul2 layak sj.. Krn industri ni sgt merbahaya.. Anda bakal bekerja d tmpt yg mudah meletup.. Gaji mmg lumayan.. Basic gaji rm1200 - 1700 shj.. Tp... Campur OT+elaun boleh la dpt dlm lingkungan rm3000- 4000 sbln..


betul2...

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Fomat instep: coursework 60%, final exam 40%: final exam 60soalan objective.

Kena pass kedua2nya.. Coursework 30%,final exam 20%.
Salah satu xda lepas.. Paper direct fail. Cth: coursework 50%, final exam 19% dikira failed jgn begitu jg seblknya.

3 paper keatas fail, dibuang trus.. Part yg paling teruk jika anda tersingkir anda akan dikenakan hukuman iaitu denda rm52k yg telah anda bt perjanjian semasa anda ingin blajar d instep.

Tp jgn khuatir, klau anda rajin berusaha sudah tentu anda boleh berjaya.

**mustahil failed semua melainkan tidak berusaha. ;D

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

sy daripda biotechnolgy background..cmne ye?
sy interview 19 mei ni..


***kalau dpt pun maybe diorang letak kt trade lab / process. btw gud luck! :)

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

ade x pmpuan yg dpt internship ni ?

**Ade. tapi tak ramai. :)

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

klu ada penyakit cam kencing manis boleh masuk ke program instep nie

**maaf bro. industi oil & gas byk cabaran. kena fit. :)

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

@gfdbuiabhbaaaa

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

@gbole gtau ko nye kputusan tak?? nk detail2..

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

sapa2 yg dah dpt panggilan,boleh update sini tak?nak tau dah kluar kputusan blum,tq

Firdaus berkata... [Reply to comment]

Keputusan dah keluar ke?

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

maaf. nk bertanya. bila ada lagi permohonan baru? and kalau dr lepasan spm blh join tak? and kalau dr fakulti sains sukan, diorg terima tak?

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

maaf. nk bertanya bila ada lagi utk intake yg baru? dan selalu ny bulan ape?

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

sehingga ke ari ni blom lg bro. kata nye mggu ke 2 bln jun.

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

xkluar lg ke result?

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Kalu sape2 dah tahu result..sila update..ada sape2 dah dpt twaran ke?

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

kata minggu ke 2 bln jun, ni x dak apa2 pown. sape2 tau bila kua result, pls update.

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

xdpt ke ni...snyap je..mmm :-(

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

mmg x kua lg. sabor je la..

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

mmg blum kuar g..sabar jaklah jwbnya...^_^

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Bengang betul laa.. ni da dekat masuk minggu ke tiga da pun masih tadak jawapan...

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

rilex2. klu da rezeki, x kemana.

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Ada sape2 dah try call instep?

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

arrrrr bole jd gile tgu result instep nie

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Q: maaf. nk bertanya. bila ada lagi permohonan baru? and kalau dr lepasan spm blh join tak? and kalau dr fakulti sains sukan, diorg terima tak?

A: permohonan baru bln 4 lepas. intake utk lepasan spm dh xde lg. instep ambik yg lepasan diploma je.diorang terima dlm bidang engineering je.

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Result keluar maybe hujung bulan jun sbb tggu bdk2 intake jan keluar. diorang hbs hujung bln jun.

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

dari mana hg tau? hg ada call instep ka?

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

kite ni tengah keje carik duit.. gaji tak brape pun, tu pasai la aply instep... masalahnye kalo result tak kuar laie, susa la hang nak bagi notis henti keje kat bos.. tu pasai la hang riuh ni nak tau bile result kuar.. aduih... pening kpala lutut d buatnye....

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

td kol instep....bila sbut sal tmudga..bru satu perkataan saye sebut....ayat ni yg kuar..."bersabar".....hihi......sabar jaklah..mgkn da sbb kot yg bikin lmbt..xpe...kalau da rezeki,x ke mana kan ..insyaallah..^_^

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Hahaha.. btl2 buat suspen la instep ni kali

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

keputusan instep kemasukan julai 2012 da kua !! spe yg dpt tu helo2 la kt sni !! :)

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

alhamdulillah BERJAYA..tapi ada 1 lg UJIAN..MEDICAL CHECK UP..sebelum 20 JUN..

Pasqualina Lorenza berkata... [Reply to comment]

@Tanpa Nama

Dh kluar la resultnya hari ini... cer check cer check... www.instep-online.my

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

ada siapa2 dpt status calon simpanan tak?ada peluang x?

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

aku on dpt calon simpanan. ade ke sape yg ta dpt dipanggil calon simpanan? agak2 ade ke peluang untuk dpt masok bg caon simpanan?

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

aku pun xdpt...dpt calon simpanan..hurm...xde rezeki..

zekv berkata... [Reply to comment]

Klo medical check up die cek ape yer...sesape leh state kn x??senang x nk lepas??

pokkU berkata... [Reply to comment]

ahh akuw pon dpt calon simpanan gaakk..

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Q: ada siapa2 dpt status calon simpanan tak?ada peluang x?

A: kalau calon yg terpilih tolak tawaran / xlulus medical check up, diorang akan ambik calon simpanan.

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Q: Klo medical check up die cek ape yer...sesape leh state kn x??senang x nk lepas??

A: Cek darah, BMI, Xray jantung, eye test, hearing test, urine test.

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Diorang cek balabak juga o.. jgn main2 hahaa

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

adess kalo BMI tak ideal boleh lepas ka??risau gak ni

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

yg xdpt mmg sume jd calon simpanan ke?

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

@Tanpa Namabro.cmne nak tau result medical chek up ea.bila result die bleh tau

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Q: adess kalo BMI tak ideal boleh lepas ka??risau gak ni

A: asalkan bkn dlm kategori obese msh ada peluang.

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Q: yg xdpt mmg sume jd calon simpanan ke?

A: kalau calon simpanan diorang bgtau la. kalau xbgtau tu, xdpt la tu.

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Q: @Tanpa Namabro.cmne nak tau result medical chek up ea.bila result die bleh tau

A: kalau pass medical check up diorang hntr sms la. bgtau medical lulus.

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

kalau tinggi kolestrol msalah ker bro???

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

gaji basic pmegang diploma starting rm 1.5k tak tmasuk elaun,kalau yg bkn offshore la,

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

gaji basic pmegang diploma starting rm 1.5k tak tmasuk elaun,kalau yg bkn offshore la,

maksud sodara dengan kenyataan d atas?bley detailed ckit?

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

ada sesetengah result suda diaorang keluarkan hari ini, tapi tidak semua (kata abang instep tu la).. cuba korang check result online kalo berjaya atau tidak selepas buat medical cek up hari tu...

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

@Tanpa Namaresult terima tawaran je ade.yang medical xkuar pong lg..ade sape2 da kluar?

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

update terbaru, chek status anda kalau "Status : Lulus Pemeriksaan Kesihatan" hehee... jumpa d sana

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Ada siapa2 yg dpt calon simpanan tp kne panggil?ada tak?

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

failed medical check up..
tahniah pd yg dpt n calon simpanan yg bakal ganti.. semoga berjaya.

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

boleh kasitau knapa fail?bmi?

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

macam mne taw failed kt medical check up?? kt laman web instep tu jugak ka???

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

failed dpt taw sbb dpt msg dr instep... bleh gak cek dkat web instep utk pasti kan...
knape gagal tu xpasti. xde bagi tau sbb pn. Masa wt medical check up sume ok. Yg xtau result blood test dgn urine test je mse check up aritu. Tetiba dpt tau fail.

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Ada penah ambik dadah or ganja?or benda2 cm tu lah..pnh ke?minum arak ke?pnh x?

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

prnah isap rokok, amik heroin, ganja, dan yg seangkatan dgn nye mse umor 5 thun dlu. Sje nk try testing bnde2 tu..tp amik sume skali je la. Xde la smpai ketagih. Rase nye bnde tu sume xde effect pn pas 18 thun tglkan.

LiM حليم berkata... [Reply to comment]

uoollss yg dapat ni bila register ya?

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

student qs bole apply ke ea

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Dpt ni register 14 julai ni....

LiM حليم berkata... [Reply to comment]

thanks for the reply .
btw, if nktahu ada yg tolak offer kena tunggu masa register la ni ya?

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

X jugak sbb diorg yg dpt ni dpt surat smpi kt umah..pas2 de satu lampiran b x silap aq kne faks ke instep utk terima or tolak tawaran tu....

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Status calon simpanan..kene buat medical ckeckup gak ke??

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

blh merokok ke kat sane? hehe

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

nk tnye ckt time daftar nanti instep da buat pemeriksaan pe 2 x?c0ntoh cek rokok ke atau kne medical check up ke?

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

antara kos mekanikal and kos proses, mana satu lebih mudah score??? *******please respon********

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

kos mekanikal susah sbb byk kne blaja dan sgt byk kje kne buat..proses pn susah juga tp xbrapa byk sgt kje..pilih sndrik..

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

if sye dari kos mekanikal IPTA tapi dapat kos proses kat instep,korang rase sy dapat survive tak??

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

tar dock mars are last...

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

hi,dip ukur bahan aka quantity surveying dpt apply instep x?n bila intake 2013?thxxx...

DCI berkata... [Reply to comment]

dulu masa tahun 2000/2001 instep tak amek lepasan spm jer yang lulus kepujian math,bi,kimia/fizik dlm spm untuk buat sijil perantisan dalam electronik/mechanikal/instrumaent/kimia proses tp sekarang dah tak amek dah lepasan spm amek lepasan diploma kejuruteraan untuk buat latihan..dulu mmg teringin sgt kerja dengan petronas sampai aku sanggup drop out dr unversiti degree untuk amek kursus ni tp aku terlepas iklan permohonan last2 aku mintak buat latihan juruteknologi makmal di pusat perubatan universiti malaya..teringat lagi masa tu nak apply nak masuk instep ni tp nasib aku jadi juruteknik makmal di hospital jer lah

sdOpTeRa LiTUrA berkata... [Reply to comment]

tumpang tnye syarat2 kelayakkan utk ditemudge ape je ye???

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Apply INSTEP sekarang!!!!
www.instep-online.my

Ammar Dzafir berkata... [Reply to comment]

kalau lulusan dip ni,nanti kerja dalam jawatan ape eh?technician ke?

bungaitucantik berkata... [Reply to comment]

Boleh bgtaw x klu2 ujian dye cmne? sush x math dye ape2 jela.. huhu

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

aku nk mtk jgk..

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

ade student prmpuan x msuk instep?

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Gaji bsic lau dapat offshore bpe?interview byk tnya sal ape?

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Ada,bapok pun ada.

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

nak tanya lah,LNg tu ape??

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

cuk lah nak gi interview dia.. nak prepare pn vtau nk prepare ape. huhu. nak prepare ape ek?

hisyam bestho berkata... [Reply to comment]

btol tu, nak buat ape ek?nak prepare ape?cuak nih..huh

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

cuak giler.2hb ni temuduga kt hotel seri malaysia,jb.xtau nk prepare ape..aku dahla dip civil.bole survive ke?speaking pon kelaut.hahaha

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Sedap.. makan free lagi.. breakfast, tghr, mlm n supper (9pm)... mengemukkn diri d sna hehe

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Salam tmpang tnya instep pnya exam math ssh ke sng.

Ali says berkata... [Reply to comment]

salam sejahtera,
saya baru sahaja memohon INSTEP sesi januari 2013, saya juga lepasan diploma kejuruteraan elektrik di politeknik. ada beberapa soalan yg saya ingin kemukakan;
1) harus ada pengalaman bekerja ker?
2) jika seseorang itu memakai cermin mata, adakah peluang untuk masuk INSTEP ini cerah atau masih dipertimbangkan lagi?
3) kemahiran yang bagaimanakah yang pihak INSTEP mahukan? adakah dari segi OiL and Gas sahaja?

harap dapat penjelasan..

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

agak2 brape bulan kita blh tahu result slpas kite apply instep...dye depend result spm ke result diploma,sy dr diploma civil...

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

Baru sahaja apply utk intake jan 2013 .

Mr Lucky Pen berkata... [Reply to comment]

Saya dapat temuduga Petronas untuk intake jun 2013.. wish me luck! thanks for the tips blogger..

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

sye ade apply untk intake jan 2013 tpi xt'plih.. mcm mne nk tau ye knapa x t'plih.. sbb dip xlpas 2.92 ke sbb spm.. nk sgt join instep ni

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

failed bmi medical check up pagi ni doc ckp bmi failed! sedih nye....skrng kena tggu kptsn dri instep lulus @ tak medical.....dapat tawaran dalam production..sya lepasan diploma civil

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

saya ingin tahu

1-ada berapa subjek untuk kos mekanikal dan proses?


z.hilmi19@yahoo.com boleh email saya disini

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

bro, klu pki slip result sem 1-6 dpt kh? sbb original transcript n skrol diploma kena thn pihak kolej. :\

Labels

account (1) AirAsia (1) AK5218 (1) Alex Ferguson (1) anti virus (2) antivirus (1) autoblogwalking (1) basah (1) bersara (1) Bill Gates (1) billionaire (1) biodata ronaldo (1) BitDefender SafeGo (1) bola sepak (1) Brazil (1) broadband (1) Bundesliga (1) cantik (1) cara mengatasi (1) Carlo Anchelotti (1) celcom (1) champions league (1) Cheat Engine (1) Chelsea (2) Coca - cola (1) culik (1) David Bechkam (1) delete (1) dera (1) dunia (1) earn money online (1) English Premier League (2) EPL (5) facebook (4) fakta (2) gadis (1) gempa bumi (1) Glazer (1) google chrome (1) GP point (1) Guiness World Records (1) Gulliver's Travel's (1) hack (3) Handphone (1) Harry Redknapp (1) heart beat (1) highlight (1) ibu tiri (1) iklan (1) Jack Black (1) jantina (1) Jepun (1) Jose Morinho (1) jurney (1) kajian (1) kanak - kanak (1) kanser (1) kapal terbang (1) kecil (1) kelab terkaya. English Premier League (1) kering (1) kimia (1) komedi (1) komputer (2) Kuching (2) La Liga (1) laju (3) laptop (1) lelaki (1) line (1) lucu (1) mabuk (1) mala (1) Manchester United (3) matematik (1) mengira (1) metro (1) Microsoft (1) money (1) mozilla firefox (1) muda (1) new year 2011 (1) notepad (1) Nur Dania Qistina (1) onbux (1) orang kaya (1) Pepsi (1) PES2011 (1) PLKN (1) Program Latihan Khidmat Negara (1) ramalan (1) Real Madrid (1) Roman Abramovich (1) Ronaldo (1) Safee Sali (1) sarawak (1) sedu (1) senyum (1) Serie A (1) Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani (1) shoutbox (1) statik (1) tahun baru (1) terbabas (1) tidur (1) tips (7) Tottenham Hotspur (1) transfer (1) transfer window (1) transfer windows (1) tsunami (1) tutorial (6) wanita (1)
 
Copyright 2010 S.E.7.E.N H.O.L.I.C
Carbon 12 Blogger template by Blogger Bits. Supported by Bloggermint