Selasa, 8 Februari 2011 HACK MOZILLA FIREFOX SUPAYA JADI LAJU MACAM GOOGLE CHROME


Sebelum tu pastikan korang dah update Firefox korang..
Ok jum terus kepada cara - cara nya..
1st open mozilla firefox korang lepas tu taip "about:config" kat address bar.

Klik untuk besarkan

Lepas tu keluar warning "This might void your warranty!" klik kat " I'll be careful, I promise!"

Klik untuk besarkan

Lepas tu akan keluar macam ni..

Klik untuk besarkan

Dengan menggunakan fungsi Ctrl+F, korang cari kod yang saya suruh kat bawah ni.

Kurangkan pengunaan RAM untuk Firefox caching
  • cari "browser.sessionhistory.max_total_viewer" tukar value jadi "0".
Tingkatkan kelajuan loading page Firefox 
  • cari "network.http.pipelining" dan set kan kepada "true".
  • cari "network.http.proxy.pipelining" dan set kan kepada "true".
  • cari "network.http.pipelining.maxrequests" dan setkan kepada "10".
  • right klik kat mana lepas tu pilih New --> Integer. Taip "nglayout.initialpaint.delay" kat dalam kotak tu dan setkan kepada "0".
Kalau korang nak lagi laju, tukar setting kat code ni.
  • cari "network.dns.disableIPv6" dan setkan kepada "false". 
  • cari "content.notify.backoffcount" dan setkan kepada "5".
  • cari "plugin.expose_full_path" dan setkan "true".
  • cari "ui.submenuDelay" dan setkan "0".
  • right klik kat mana lepas tu pilih New --> Integer. Taip "content.switch.threshold" kat dalam kotak tu dan setkan kepada "250000".
  • right klik kat mana lepas tu pilih New --> Integer. Taip "content.notify.interval" kat dalam kotak tu dan setkan kepada "500000".
  • right klik kat mana - mana, lepas tu pilih New --> Boolean. Taip "content.notify.ontimer" kat dalam kotak tu dan tekan enter. Setkan kepada "true".
Kurangkan pengunaan RAM ketika Firefox dalam keadaan minimized
  • right klik kat mana - mana, lepas tu pilih New --> Boolean. Taip "config.trim_on_minimize" kat dalam kotak tu dan tekan enter. Setkan kepada "true" dan tekan enter.
Sekarang korang boleh restart Firefox. Selamat Mencuba!
Digg it StumbleUpon del.icio.us

11 comments:

saiful berkata... [Reply to comment]

nice tutorial.

Miecyber berkata... [Reply to comment]

Tips bagus ini.Makasih sobat...

Apa itu Skim Cepat Kaya ?

nuriz berkata... [Reply to comment]

byknye kena buat dulu saya buat satu je antara byk2 tu hehe

nt leh try yg lain pulak

tenangsudey berkata... [Reply to comment]

wah bagus2.. especially part kurangkan penggunaan RAM. ff banyak sgt pakai RAM

odah + one = odahone berkata... [Reply to comment]

gud tutorial...nk test ni

Aku Skema berkata... [Reply to comment]

tenkiu la sifu s3v3n..arigato haippp!!!

papabear berkata... [Reply to comment]

thanks for this. dah bersarang spider dah FF aku sjak ada Chrome nih. Now boleh cuba your tips nih.

S.3.V.3.N berkata... [Reply to comment]

@saiful: welcome bro!
@Miecyber: sama2 geng.
@nuriz: aah..buat semua tu. terbukti laju!
@tenangsudey:aah btol2..tu la lama sgt nk tggu. blom loading page lg.
@odahone: mesti try. hehe
@AkuSkema: arigato!! haiip!!~sambil tunduk.
@papabear: bkn ape bro, msh ade lg yg view blog ni guna FF. tu la nk tolong diorang sikit.

Hairi Ahmad berkata... [Reply to comment]

aku dh lama tinggalkan FF sejak guna Chrome...

mungkin boleh cuba utk lenkali :)

papabear berkata... [Reply to comment]

dah cuba dah. memang laju weh. now macam nak jatuh cinta balik ngan FF :)

zeeleey berkata... [Reply to comment]

Tips yg bagus..utk ni ..i clik ur banner..k!!

Labels

account (1) AirAsia (1) AK5218 (1) Alex Ferguson (1) anti virus (2) antivirus (1) autoblogwalking (1) basah (1) bersara (1) Bill Gates (1) billionaire (1) biodata ronaldo (1) BitDefender SafeGo (1) bola sepak (1) Brazil (1) broadband (1) Bundesliga (1) cantik (1) cara mengatasi (1) Carlo Anchelotti (1) celcom (1) champions league (1) Cheat Engine (1) Chelsea (2) Coca - cola (1) culik (1) David Bechkam (1) delete (1) dera (1) dunia (1) earn money online (1) English Premier League (2) EPL (5) facebook (4) fakta (2) gadis (1) gempa bumi (1) Glazer (1) google chrome (1) GP point (1) Guiness World Records (1) Gulliver's Travel's (1) hack (3) Handphone (1) Harry Redknapp (1) heart beat (1) highlight (1) ibu tiri (1) iklan (1) Jack Black (1) jantina (1) Jepun (1) Jose Morinho (1) jurney (1) kajian (1) kanak - kanak (1) kanser (1) kapal terbang (1) kecil (1) kelab terkaya. English Premier League (1) kering (1) kimia (1) komedi (1) komputer (2) Kuching (2) La Liga (1) laju (3) laptop (1) lelaki (1) line (1) lucu (1) mabuk (1) mala (1) Manchester United (3) matematik (1) mengira (1) metro (1) Microsoft (1) money (1) mozilla firefox (1) muda (1) new year 2011 (1) notepad (1) Nur Dania Qistina (1) onbux (1) orang kaya (1) Pepsi (1) PES2011 (1) PLKN (1) Program Latihan Khidmat Negara (1) ramalan (1) Real Madrid (1) Roman Abramovich (1) Ronaldo (1) Safee Sali (1) sarawak (1) sedu (1) senyum (1) Serie A (1) Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani (1) shoutbox (1) statik (1) tahun baru (1) terbabas (1) tidur (1) tips (7) Tottenham Hotspur (1) transfer (1) transfer window (1) transfer windows (1) tsunami (1) tutorial (6) wanita (1)
 
Copyright 2010 S.E.7.E.N H.O.L.I.C
Carbon 12 Blogger template by Blogger Bits. Supported by Bloggermint