Sabtu, 19 Februari 2011 AWAS!! RAHSIA DI SEBALIK COCA - COLA & PEPSI!!


Sejenis bahan yang digunakan dalam Coca-Cola dan Pepsi boleh menyebabkan risiko kanser dan harus dilarang, demikian kenyataan yang dikeluarkan oleh Center for Science in the Public Interest (CSPI), sebuah kumpulan lobi kesihatan yang berpusat di Washington, DC.

Kebimbangan ini berkaitan dengan agen pewarna coklat yang didakwa penyelidik boleh menyebabkan ribuan kanser.

"Pewarna karamel yang digunakan dalam Coca-Cola, Pepsi, dan makanan lain yang tercemar dengan dua bahan kimia ini yang boleh menyebabkan kanser, harus dilarang,"

"Berbeza dengan karamel yang dibuat di rumah dengan mengunakan gula sahaja, pewarnaan coklat buatan yang terdapat di dalam cola dan beberapa produk lain dibuat dengan mereaksikan gula dengan ammonia dan sulfit di bawah tekanan tinggi dan suhu."

"Tindakbalas kimia ini akan menghasilkan pembentukan dua zat yang dikenali sebagai 2-MI dan 4-MI yang dalam kajian yang dilakukan oleh kerajaan Amerika boleh menyebabkan kanser paru-paru, hati, atau kanser tiroid atau leukemia pada tikus makmal."

America’s National Toxicology Program mengatakan bahawa ada bukti yang jelas bahawa 2-MI dan 4-MI adalah karsinogen haiwan, dan cenderung menimbulkan risiko bagi manusia.

Baru - baru ini laman web This American Life, telah mendedahkan rahsia resipi membuat Coca - cola.

Berikut merupakan resipi yang didedahkan oleh laman web tersebut.

Fluid extract of Coca: 3 drams USP
Citric acid: 3 oz
Caffeine: 1 oz
Sugar: 30 (unclear quantity)
Water: 2.5 gal
Lime juice: 2 pints, 1 quart
Vanilla: 1 oz
Caramel: 1.5 oz or more for color

The secret 7X flavor (use 2 oz of flavor to 5 gals syrup):
Alcohol: 8 oz
Orange oil: 20 drops
Lemon oil: 30 drops
Nutmeg oil: 10 drops
Coriander: 5 drops
Neroli: 10 drops
Cinnamon: 10 drops


p/s: alkohol? patut la minuman ni bole buat ketagih.
Digg it StumbleUpon del.icio.us

6 comments:

xazryx berkata... [Reply to comment]

aku minum teh bunga je .hehe .

Aku Skema berkata... [Reply to comment]

aku pon minum teh soya je..ada ke..haha

odah + one = odahone berkata... [Reply to comment]

aku pung minum teh halia jek kat kedai mamak...hoho!

MASZ berkata... [Reply to comment]

menakah?fevret kmk lah cola ngan pepsi ya..hehehehe.

hadi berkata... [Reply to comment]

Tapi bkn ke ada halal kat malaysia ni?confuse..confuse... :(

Tanpa Nama berkata... [Reply to comment]

urm..aq mn0wm air suam jak..kdg2x aq bwt air ssu jak..lg best..he3x...

Labels

account (1) AirAsia (1) AK5218 (1) Alex Ferguson (1) anti virus (2) antivirus (1) autoblogwalking (1) basah (1) bersara (1) Bill Gates (1) billionaire (1) biodata ronaldo (1) BitDefender SafeGo (1) bola sepak (1) Brazil (1) broadband (1) Bundesliga (1) cantik (1) cara mengatasi (1) Carlo Anchelotti (1) celcom (1) champions league (1) Cheat Engine (1) Chelsea (2) Coca - cola (1) culik (1) David Bechkam (1) delete (1) dera (1) dunia (1) earn money online (1) English Premier League (2) EPL (5) facebook (4) fakta (2) gadis (1) gempa bumi (1) Glazer (1) google chrome (1) GP point (1) Guiness World Records (1) Gulliver's Travel's (1) hack (3) Handphone (1) Harry Redknapp (1) heart beat (1) highlight (1) ibu tiri (1) iklan (1) Jack Black (1) jantina (1) Jepun (1) Jose Morinho (1) jurney (1) kajian (1) kanak - kanak (1) kanser (1) kapal terbang (1) kecil (1) kelab terkaya. English Premier League (1) kering (1) kimia (1) komedi (1) komputer (2) Kuching (2) La Liga (1) laju (3) laptop (1) lelaki (1) line (1) lucu (1) mabuk (1) mala (1) Manchester United (3) matematik (1) mengira (1) metro (1) Microsoft (1) money (1) mozilla firefox (1) muda (1) new year 2011 (1) notepad (1) Nur Dania Qistina (1) onbux (1) orang kaya (1) Pepsi (1) PES2011 (1) PLKN (1) Program Latihan Khidmat Negara (1) ramalan (1) Real Madrid (1) Roman Abramovich (1) Ronaldo (1) Safee Sali (1) sarawak (1) sedu (1) senyum (1) Serie A (1) Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani (1) shoutbox (1) statik (1) tahun baru (1) terbabas (1) tidur (1) tips (7) Tottenham Hotspur (1) transfer (1) transfer window (1) transfer windows (1) tsunami (1) tutorial (6) wanita (1)
 
Copyright 2010 S.E.7.E.N H.O.L.I.C
Carbon 12 Blogger template by Blogger Bits. Supported by Bloggermint